trešdiena, 2014. gada 8. janvāris

Decembra nogale -garās brīvdienas.

Decembris kā parasti strauji iet uz galu un atliek tikai nogrozīt galvu par to, ka laiks nemanāmi pazudis. Es biju domājusi apsēsties un mierīgi uzrakstīt ko esmu pa gadu sastrādājusi, bet...nemanāmi piezadzies janvāris. Gada nogalē sabrauca visi mani bērni - gan miesīgie, gan pieņemtie un Ziemassvētku jampadracis pilnā sparā. Pīrāgi un piparkūkas, cepeši un salāti..dāvanu saiņošana un mežā braukšana pēc eglītes. Apmeklējām kino un padarbojāmies bišķi Dobeles amatu mājā. Vienvārdsakot dienas skrēja nepamanot..
Atklājums bija ļoti garšīga kūka
Recepte:
apakšējā kārtā smilšu mīkla izlikta un izcepta (otrā kūka bija ar sadrupinātām piparkūkām , kas sajauktas ar sviestu).
Pildījumā 1 kondensētā piena bundžiņa klāt 1 citrona sula un pierīvēta miziņa no tā paša citrona + 3 olu dzeltenumi,  viss saputots. Atsevišķi putoju olu baltumus, tad iecilāju pārējā masā. Tā kā man bija liela forma, tad apjomam vēl pieliku apm. 100 saputota saldā krējuma. Visu izlēju uz izceptās smilšu mīklas pamatnes un aizmirsu cepeškrāsnī uz 40 min. 150 grādu temperatūrā. Tad izslēdzu plīti un vēl tur paturēju. Griezu atdzisušu.
Par rokdarbiem runājot : zeķes un cimdi adīti un adatas pinumā, izšūts spilvens, noaustas šalles un celiņi, ādas apavi, rotas (Dāvja darbi) un paraudziņi jostām un apaudiem.

no Dobeles amatu mājas izstādes
adīti un adatas pinumā.

Mūsu mājaslapā www.krustduriens.lv tika rīkots Ziemassvētku apmaiņas projekts un mans rūķītis bija papele jeb Gunita. Liels paldies par jaukajām dāvaniņām - kastīti, adīto lakatu un smaržīgo sveci ar izšuvumu. Par lakatu fanoja visi mājinieki un esmu aizdevusi to savai audžu meitai (lakats viņas mīļākajās krāsās). Sveci es jau izmantoju vakaros! Kastītes ir mana vājība, man to ir daudz - diegiem, adatām, dzijām, pērlēm u.c. sīkumiem.

2 komentāri:

  1. Ir aizdomas, ka kondensētais piens daudzus saldēdienus padara īpašus.
    Adatas pinuma cimdi, protams, izskatās īpaši.
    Un cik ilgi noturēji kastīti aizvērtu? Man būtu grūti nociesties, nepaceļot skaistās kastes vāka stūrīti.

    AtbildētDzēst
  2. Godīgi? Mani ieintriģēja Papeles teiktais par lakata rakstu un es palūrēju tai pašā vakarā, kad saņēmu, bet tikai palūrēju pa šķirbiņu :)

    AtbildētDzēst